Bazyliszek

Odp: Bazyliszek

Spr?bujcie zabi? NPC - powodzenia. Wg. to kolejny g?upi mit, wi?c si? nie b?d? wi?cej rozpisywa?. Bo jak do tej pory, jeszcze ?adnego z mit?w nikomu nie uda?o si? rozwi?za? - wniosek sam nasuwa si? na my?l.
Pozdrawiam Grumpy.

@up
nic sie nierozwiazalo? a co powiesz o demon legs quest , rainbow shield quest? co jeszcze niewiemy jak? o.O to jestes zacofany :D
wiele takich rzeczy odkrylismy jednym z nich jest znikniecie spike sworda z wysepki ktory kiedys dzialal...
pozatym poco tutaj piszesz? i tak nic niewnosisz tylko odchecasz ludzi...
a moze akurat sie uda? moze akurat komus sie uda?
pamietaj w michaela jacksona tez nikt niewiezyl :D
pozdrawiam

Spr?bujcie zabi? NPC - powodzenia. Wg. to kolejny g?upi mit, wi?c si? nie b?d? wi?cej rozpisywa?. Bo jak do tej pory, jeszcze ?adnego z mit?w nikomu nie uda?o si? rozwi?za? - wniosek sam nasuwa si? na my?l.
Pozdrawiam Grumpy.

Poczytaj o "Pythius the Rotten". Najpierw jest on NPC'em z kt?rym rozmawiamy, a nast?pnie potworem, kt?rego trzeba zabi?. Mo?e z bazyliszkiem jest podobnie?

Raczej nie. jakby tak by?o to dawno ju? kto? by go ubi? :)
//Magic
To do niego dojd?.

nom moze ubil co?
nie moze... napewno...
pozatym gdyby nawet go niedalo sie ubic powiem jedno tam da sie dojsc.
to jest jak szukanie igly w stogu siana jesli nieznajdziesz podpowiedzi potrwa to latami...

duzo osob juz tam bylo wiec nienazekaj ;]
pozatym trza miec duzy lvl bo quest ze skrzynki zajmuje ok. 3k oz...
czytalem gdzies ze jakis byly gm tam doszedl i jeszcze jego kolega chyba.
pisal tam ze tibia to jedna wielka ukladanka puzzli czy cos w tym stylu.

Przypomnialo mi sie cos.
Krol Kaaz mowil cos o skorze bazyliszka, jesli przyniesiesz skore bazyliszka zostaniesz nagrodzony. (Mi sie zdaje ze tu chodzi o klucz do skarbca. Wystarczy uzyc Obsidian Knife na dead Bazyliszka). Lecz kazdy ma o tym inne zdanie.
Co myslicie na ten temat?

Probowalem rozwiazac t? zagadk? 2 lata temu w raz z kolega. Bawilem sie ksiazkami z biblioteki itd itp... Bazyliszek jest to npc. Widac po sposobie poruszania sie i po tym ze nie mozna go zaatakowac. Wiec co do skory jak wiadomo w??e j? zrzucaj?. Moim zdaniem zadanie ma polegac na oddaniu przyslugi bazyliszkowi a on w zamian oddac ma nam sw? sk?rk? kt?r? my oddajemy Kruzakowi. Po dlugich poszukiwaniach odkrylem tylko to ze od bazyliszka mozna wyjsc ale nei mozna wjesc (podobno) z 1 strony przejscie blokuj figura rycerza z 2 stalagmit. Pozdrawiam

Witam!:D

Tak jak obieca?em pr?bowa?em dosta? si? do Bazyliszka. Wi?c Zacz??em na poziomie -8 kopa? pickiem i w pewnym momencie nie chc?cy klikn??em na zasypanym przej?ciu i w tym momencie pokaza?o mi si? to:
16byelk.jpg

Przet?umaczone na Polski: "Zawsze spada nowy gruz z sufitu"

Mo?e to nie jest nic specjalnego ale mo?e co? trzeba zrobi? ?eby si? nie zasypywa?o:)

Mam jeszcze pytanie. Wiecie co rozpuszcza kamie??:P bo mo?e trzeba zrobi? co? z tymi "wojownikami" kt?rych najprawdopodobniej Bazyliszek zamieni? w kamie?:)

Ostatnia edycja:

up: znajd? vialk? albo we? wiadro z farmy i wlej do niego law? :D mo?e wiadro b?dzie ca?e. Je?li nie uda si?, kup fire buga.

Skoro to znalaz?e?, mo?e jednak b?dziemy mieli wskaz?wki. Jednak... To miejsce polej law?. Mo?e pojawi si? wtedy dziura a ty ni? zejdziesz?

Witam! To m?j pierwszy post.
A co do Bazyliszka to na jego trop wpad?em przegl?daj?c tibia-wiki, ale to nie wa?ne. Przeszuka?em troch? neta i dotar?em do tego tematu. Chcia?em zg??bi? swoj? wiedz? w kierunku tej zagadki wi?c przestudiowa?em ca?y ten temat.
Uwa?am ?e ten bazyliszek to mo?e nie quest, ale co? w rodzaju questu (co? jak skrzynki z nagrodami). Ale teraz konkrety.
Jestem w stanie podwa?y? wypowied? wiedzmina o tym gruzie z sufitu. Jako ?e zapu?ci?em si? na guardy to odkry?em troch? mapy. W kierunku zasypanej drogi (po kawa?ku nieodkrytej mapy) biegnie druga droga. Trzeba by spr?bowa? dosta? si? od drugiej strony dla potwierdzenia, bo mo?e w po?owie nieodkrytej mapy zawalona ?cie?ka skr?ca w bok. Mapka:

A teraz moje hipotezy dotycz?ce basiliska:
1. Je?eli co? opr?cz nazwy zosta?o zaczerpni?te z harrego pottera to mo?e to mo?e klucz do rozwi?zania zagadki kryje si? w que?cie na Explorer Brooch (tam gdzie si? schodzi kratk? ?ciekow?).
2. Jako ?e najciemniej pod latarni? to mo?e po prostu spyta? jakiego? NPC w kazo o bazyliszka, albo (co bardziej zdaje mi si? prawdopodobne) jakiego? krasnoluda ale nie w kazo (NPC w Venore, chyba ten od narz?dzi). Mo?e kto? prze?y?, ale si? tym nie chwali.
3. Ta teza z odczarowaniem skamienia?ego rycerza te? ma racj? bytu, bo to oni znale?li drog? do w??a i oni j? na pewno znaj?, je?li da si? ich o?ywi?. :>
To by by?o na tyle, nie b?de si? rozpisywa?. Pozdro.

W sumie Snipers ma racj?. Zastanawiaj?ce jest to, ?e outfit Basiliska jest pozornie podobny do Snake, ale jest inny (nieco). Co za tym idzie w kliencie powinien by? oddzielny zestaw sprit?w. Nie znalaz?em ich. Przynajmniej mam takie wra?enie. Widz? du?o sensu w tym co m?wicie, ale to jednak 100% obala teori? o bazyliszku.

Je?li jednak jestem ?lepawy to wiem, ?e mo?na u?ywaj?c viali wzi?? ze sob? r??ne 'elementy' i popr?bowa?. Z ch?ci? bym poszed?, ale najlepsza posta? to 17lvl Sorc na Titani. Do tego bez eq.

Wszystkim poszukiwaczom Bazyliszka ?ycz? powodzenia!

Pozdrawiam,
Szaki.

ROZWI?ZA?EM ZAGADK?!!!w pewnym miejscu/niedaleko Bazyliszka/ nale?y u?y? 2 razy ?opate i 2 razy kilof!!Otworzy nam si? wtedy dziura...gdy w ni? wejdziemy jest prosta droga. na ko?cy mamy drabine kt?ra nas przeniesie do Bazyliszka. Bazyliszek to NPC od qestu. gdy zaakceptujemy misie to wchodzimy w teleport za kt?rym jest 1 demon 1 orshabal i 1 juggernaut!! znajduj? si? one w osobnych pomieszczeniach. gdy zabijemy je wszystkie wchodzimy w teleport kt?ry PRZENISIE NAS DO SKARBCA W KAZOO w skarbcy pojawi si? Bazyliszek i da nam swoja sk?re!!!!! MO?EMY WZI??? WSZYSTKO!!///BAZYLISZEK NIE ZNIKNIE A ITEMY W SKARBCY POKA?? SI? PRZY NOWYM RESTARCIE/// zaje?o mi to oko?o 4 tygodnie ;p

UWAGA!
1.qest mo?na wykona? raz dziennie.(gdy kto? inny chce go wykona? Bazyliszek znika)-tak mi powiedzia? kolega
2.tylko jedna osoba mo?e robi? qest.^^^
3.do qestu czeba mie? min. 130 lvl
4.trzeba mie? wykonany Explorer broch qest
5.musisz by? Hardcorem :-)

Ostatnia edycja:

Bo?e ludzie co wy m?wicie przecie? pok?j imperatora to tylko reklama dla dsl i gh,gs
nie mo?na tam wej?? poprostu to tylko reklama ok/

Witam ostatnio zobaczylem dosc ciekawy temat o czyms (nikt jeszcze nie wie co to tak dokladnie jest) co sie zwie "Basilisk" (Bazyliszek).
Wiele osob probowalo do tego dojsc lecz nikomu sie to nie udalo.
Znalazlem kilka starych screen shotow.
1.http://img42.exs.cx/img42/9600/Matioftherings0021.jpg
2.http://img.photobucket.com/albums/v330/ether1/Tibia/basilisk1.jpg (Na tym ss gdy zjedziemy na dol ujzymy napis "You may not attack this person" wiec juz wiemy ze to nie monster)
3.http://i22.photobucket.com/albums/b323/Kemor/bazylion.jpg (Droga do bazyliszka)
Znalazlem jeszcze wiecej ss'ow ale to jedno i to samo.
@Edit
Przypomnialo mi sie cos.
Krol Kaaz mowil cos o skorze bazyliszka, jesli przyniesiesz skore bazyliszka zostaniesz nagrodzony. (Mi sie zdaje ze tu chodzi o klucz do skarbca. Wystarczy uzyc Obsidian Knife na dead Bazyliszka). Lecz kazdy ma o tym inne zdanie.
Co myslicie na ten temat?

Moim Zdaniem zeby urypac bazliszka najlepiej miec lustro zamiast tarczy bo widzieliscie sa te male lusterka i oczywiscie bron zeby gu czyms ubic obejzyjcie wiedzmina to tam zobaczycie jak go obic i mi sie zdaje ze SCA zeby rozwalic te skaly co blokuja przejscie pogadam z Kaczorem on moze mi powiem na temat tego questa bo mi sie tez zdaje ze ludzie mogli zrobic tego questa i sa zazdrosni i nie powiedza o nim bo sie boja ze moga na forum dac i zeby albo jak nie to niewiem ale najgorsze ze mozna go zrobic tibia jest bardzo dlugo nie zrobili tego questa moim zdaniem to jest niemozliwe ze nie zrobila go chociarz 1 osoba mi sie zdaje ze zrobili ale wyposazenie wedlug mnie powinien byc :lustro,kilof(pick),lopata(schowel),lina (rope moze sie przydac bo moze miec bazliszek swoj team),magi wall(dla zabawy)

Po pierwsze skad wiadomo czy te itemy w skarbcu to jest naprawd? golden helmet,great shield? jak nie zauwa?yli?cie na ka?dym przedmiocie cennym le?y jaki? inny znany,mniej cenny :) np small ametyst,gold coin.
Najbardziej mnie zadziwi? ten stone golem w skarbcu? mi si? wydaje ale to tylko moja teoria :p ze ten stone golem to zmieniony w kamie? cz?owiek :)
to bardzo stara tibia na kt?rej wida? tego screena, mo?liwe ze on zgin?? i pojawi? si? stone golem w skarbcu.

A te itemy w skarbcu to sciema i koniec. to moze nawet niebyc golden helmet moze to jest broken golden helmet i ma np 6 arma? kto? si? zastanawia? nad tym poj?ciem?

Pozdrawiam Eldorado

W?a?nie przed chwileczk? znalaz?em na necie post gracza z 200lvlem, nadany po angielsku 2004 roku, brzmi on tak :

Basilisk mystery.

A friend days ago, discovered where is the basilisk, and i readed some book in tibia about the mystery of the basilisk, in personal miners cave in kaz city.
and idk where i can to kill stupid monster to get my reward,
go to talk with emperor krusak,

say hail emperor
say, mines
and read the reward
see the pics

natomiast w t?umaczeniu by Me :

Tajemnica Bazyliszka.

Kilka dni temu, kiedy odkry?em, gdzie jest Bazyliszek, i przeczyta?em sporo ksi??ek na temat Tajemnicy Bazyliszka.
W personalnej jaskini g?rnik?w Kazordoon. (tu nie jestem pewien czy dobrze)Aby dowiedzie? sie, gdzie jest potw?r, kt?rego mamy zabi? i z kt?rego dostaniemy nagrod?, p?jd? porozmawia? z NPC Emperor Krusak i powiedz:
1. hail emperor
2. mines
przeczytaj nagrod? (?)
zobacz zdj?cia (?????)
Znalaz?em te? dialog gracza z NPC Basilisk:

Player:hi
Basilisk: Hello,[zamazany nick]. What do you need?
player:quest
Basilisk:you are pretty inexperienced. I think killing Dwarf King
is a suitable challange for you.
player:bye
Basilisk:Good luck.

Z tego dialogu mozna wywnioskowa?, ?e albo musimy zabi? Dwarf Kinga, aby dosta? co? od Basiliska, albo zagada? z Cesarzem w Kazoo i spr?bowac co? robi?.

ale kto wie....
moze to w?a?nie Emperor Krusak jest tym dwarf kingiem...
kt?rego mamy zabi?...

....

Fajny nastr?j nie? ;D

ale wracaj?c, prosz? kogo? o sprawdzenie tych przypuszcze?

i jeszcze screenshocik dla tego dialogu:http://2.bp.blogspot.com/_jIiofsB0x98/SFPogyR9AhI/AAAAAAAAADg/2NJSRgxHNPw/s1600/bazilisk6fcha8.jpg

Pzdr, radziu973

C?? jedni twierdz? ?e bazyliszek nie ma nic wsp?lnego ze skarbcem w Kazo, a inni twierdz? ?e ma... Ja szczerze powiem ?e te? twierdz? ?e bazyliszek ma co? wsp?lnego, s?ysza?em raz ?e jak si? go zabije to wypada z niego klucz do skarbca ale czy to prawda ? nigdy si? nie dowiemy ^^. Powiem wam ?e teraz ucich?a sprawa z bazyliszkiem bo nikt si? do niego nie dosta?, ale u?wiadomi?em sobie ?e po co? on w ko?cu jest i nie poddam si? dop?ki nie rozwi??e tej zagadki :).

@radziu - i tym postem wnios?e? co? do dyskusji ;) w?a?nie takich informacji potrzebujemy aby rozwi?za? t? zagadk? , niestety teraz nie dam rady sie zalogowa? jednak ?e jutro oleje ca?e expienie i sprawdze jak to z tym Imperatorem Kazz jest ;P
Je?li kto? ma czas to niech to dzi? sprawdzi chyba ?e wolicie czeka? do jutra a? ja tam polece :D

@EDIT - oczywi?cie mo?e to by? fake lub Ots ale nic nie strace wydaj?c ~1k na statek i przekona? si? :D

od razu wida?, ?e dla u?ytkownika Sloik od Flaaya te? zale?y na rozwi?zaniu tej tajemnicy ;D. A co do mnie b?d? na upartego szuka? dalej xD
Szukam jak mog?, ale znajduje tylko pojedy?cze urywki lub t?umaczenia ksi??ek:
1. Ksi??ka "Dziennik G?rnika" - biblioteka Kazordoon: tutaj mozna domy?li? si?, ?e potworem strasz?cym g?rnik?w jest oczywi?cie BAZYLISZEK
Tekst oryginalny:
Miners Journal (title)
We've dug that deep, that even we dwarves can hardly see. Fruzek told us stories of a monster making odd sounds from below the earth.These frightening tales of the basilisk have halted our mining schedule, forcing us to double the guards protecting the miners.
A Tired Miner
Melc
Tekst przet?umaczony:
Dziennik G?rnika (tytu?)
Dokopali?my si? tak g??boko, ?e nawet my krasnoludy ledwo tu widzimy. Fruzek opowiada? nam historie o potworze wydaj?cym dziwne odg?osy spod ziemi. Te przera?aj?ce opowie?ci o bazyliszku spowodowa?y zaprzestanie naszego rozk?adu kopania, zmuszaj?c nas do podwojenia stra?y chroni?cych g?rnik?w.
Zm?czony G?rnik
Melc
2. Ksi??ka "Zapiski G?rnika" - Biblioteka Kazordoon (jest to w po?piechu napisane kilka ostatnich s??w g?rnika):
Tekst oryginalny:
Miner's Entry
What it was I cannot say! But its horrible! Horrible! We heard rumors of such things before but we just ignored them ...Im the only survivor ..that...THING...they couldn't move...they were helpless...oh why ...what....what is that..something is coming...my feet....stone...
Tekst przet?umaczony:
Zapiski G?rnika
Nie wiem co to by?o! Ale by?o okropne! Straszne! S?yszeli?my plotki, ale je zignorowali?my ...Tylko ja prze?y?em ..to...CO?...nie mogli si? ruszy?...nic nie mogli zrobi?...och dlaczego ...co....co to jest..co? idzie...a moje stopy....kamieniej?...
3. Informacja og?lna o Bazyliszku:
Bazyliszek zosta? uwi?ziony w podziemiach miasta Kazordoon. Liczne historie i plotki kr??? na jego temat. Do jamy, w kt?rej mieszka nie da si? dosta?. Jest najbardziej tajemniczym NPCem w Tibii. Podobno jego cia?a ??da imperator Kruzak, w?adca Krasnolud?w. Na w?asne oczy zobaczy? go mo?na w znanym miejscu do trenowania na Slime w kopalniach Kazordoon.
B?d? szuka? dalej, ale wydaje mi si?, ?e zaraz zrobi? najpro?ciej tzn. ?ci?gn? silnik pod jak?? Tibie (mo?e 8.55) z Real Map? 100%, otworz? skrypt w NPC Basilisk i zobacz?, co mo?na powiedziec do niego i do Emperora Krusaka. ?yczcie mmi powodzenia, mo?e co? znajd? ;p
Notka moderatorska:
??czymy posty

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Ziomy by?em u Imperatora ale jak pisze mu "read the reward" to on pisze "Czy nie jest ni? rozmowa z kr?lem krasnali" czy co? takiego... a jak pisze "see the pics" to nic si? nie dzieje ;(
a oto ss z mojej wyprawy <lol2>
http://i48.tinypic.com/1sfept.jpg

@EDIT- Jako i? jestem uparty poszed?em nad bazyliszka i zobaczy?em jego komnate za pomoc? lvl Spy.. okaza?o si? ?e r??ni sie ona od tej na tym Screenie a wiec mo?na by pomy?lec ?e quest zosta? wycofany w 2002r. jak to ju? kto? tam m?wi? . ale... przeciez w 2002 roku byla inna Tibia niz ta na Screenie (Uh'y si? r??ni?y) a wiec mo?emy przypuszcza? 2 rzeczy: 1- ?e ten Screen to Fake z OTS lub 2- ?e Quest jest nadal aktywny a komnata Bazyliszka zosta?a zmieniona 4fun..
Tu maly SS z lvl Spy ;d
http://i48.tinypic.com/9a6634.jpg

///
M?wcie co s?dzicie o mojej teorii ;d ;) (osobi?cie uwa?am t? pierwsz? za bardziej prawdopodobn? aczkolwiek nie chce rozwala? ca?ej dyskusji wi?c je?li kto? jeszcze znajdzie jak?? wskaz?wke b?d? chce wyrazi? swoje pogl?dy zapraszam do dyskusji ^^ )

Ostatnia edycja:

Nie wiem czy to ma jaki? zwi?zek z basiliskiem ale Kruzak na s?owo "knight" lub "knights" odpowiada:
22:14 Emperor Kruzak: Well, dwarven knights are feared by our enemies in the whole world.

A na "hero":
22:18 Emperor Kruzak: Well, some of the greatest heroes of all times have been dwarfs.

Postanowi?em to napisa?, bo wcze?niej nie by?o o tym mowy.

Je?eli chodzi o skarbiec to mo?liwe jest takie co? ze jak ktos by wykona? questa to by itemy znik?y a po resecie nie by?o by ich juz.Albo quest by si? zablokowa? i dopiero w nast?pnym roku da?o si? zn?w go zrobic...

Wtedy wszystko by pasowa?o ;]

Ostatnia edycja:
Back
Do góry