Ob?z dwarf?w

Status
Zamknięty.

Tibiosz

Active User
Sierpień 11, 2008
Liczba reakcji
1
Witam

Odrazu na wst?pnie napisze, ?e nie jestem mapperem :D
Mapuje jak mi si? nudzi, nigdy nei czyta?em poradnik?w zwi?zanych z maperstwem. CHc? przedstawi? t? prac?, tylko po to, aby?cie j? ocenili i powiedzieli czego jej brakuje, lub czego za du?o :)

1ss:
2818ze9.jpg

2ss:
2w7g4zo.jpg

3ss:
2dvo54y.jpg

Dzi?kuje i pozdrawiam ;]

Odp: Ob?z dwarf?w

Praca twoja nie jest a? tak z?a, ale popracuj jeszcze nad ma?ymi rzeczami typu, kamienie, drzewka, ro?linno??. Musisz troch? popracowa?, a szczeg?lnie nad tym, ?eby mapy nie robi? auto borderem, lecz powoli elementami i ?adniej ci to wyjdzie.
My?l?, ?e zobacz? dalszy ci?g twoich map.
Ocena: 8/10

Pozdrawiam!

Hmm, praca nawet nawet, pomy?l, niekt?re elementy nie pasuj? np. trawa na mo?cie, 6-7/10

Podoba mi si? ! :)
8/10 bo mosty jako? dziwnie wysz?y

Co do pierwszego zdj?cia :

Bardzo ma?o detali, na tym kawa?ku mapy, jest praktycznie wszystko, ale zarazem nie ma nic...
Natura : wida?, robi?e? wszystko na AB, bo nie ma r??norodnych traw, ci?gle ci?gle to samo. Drzewa te? nie bardzo tutaj pasuj?, jakby? to przerobi? np. tylko i wy??cznie drzewka iglaste, usun?? ten gruz z terenu obok palenisk,
zast?pi? to kamykami, kamyczkami, doda? do tego pasuj?ce ?d?b?a trawy, troszk? kwiat?w, bo ju? odrazu by zmieni?o sw?j wygl?d.
Kolorystycznie, nie powiem, wygl?da nawet nawet, ale nie jest to nawet - niestety - na ?rednim poziomie.
G?ry, to oczywi??ie Full AB.

Patrz?c na ten screen zada?em sobie jedno pytanie :
Od kiedy do cholery jasnej, Dwarfy mieszkaj? w namiotach Nomad?w? W tym momencie, pomiesza?e? ca?kowicie style. Nie powiem, ?e mieszanie takiego typu jest z?e, jednak?e trzeba to robi? z g?ow?.

Co do drugiego zdj?cia :

Wodospad banalny, ale nale?? Ci si? jakowe gratulacje ?e pr?bowa?e? go przynajmniej wyko?czy? jak nale?y. A wodzie znajduj? si? kamienie, kt?re powinny by?, fakt, ale wszystko z umiarem. Jest ich o ciut za wiele najebane. Natura podobnie jak na scr. 1'wszym, chocia? tutaj zdarzaj? sie przeb?yski. Wida?, ?e jakby? posiedzia? nad tym, d?u?sz? chwilk?. Z RAW PALLETE, i jakim? pomy?lunkiem, to pewnie wysz?o by z tego co? "przyzwoitego".
Kamienie na g?rach, no wygl?daj? paskudnie, przykro mi... Nie dobrane ca?kowicie. S?abiutko.

Co do trzeciego zdj?cia :
O ile prawa strona si? trzyma, o tyle lewa ?wieci nadmiern? pustk?. Nie b?d? Ci wypomina? AB, i b??d?w np. trawy na krzaku, bo to nie wiele zmienia. Tutaj g?azy na g?rach prezentuj? si? lepiej. Chocia? dalej to sza?u z tym nie ma. Woda pusta, brzegi rzeki puste, ro?linno?? powinna by? tutaj bujna, bo w ko?cu to rzeka - prawda? Mostek nawet, tyle ?e zn?w banalny, ale ok, uznam ?e jest spoko :D.
G?ry po lewej, no ju? nawet ujdzie. Wida? ro?linno?? na ich brzegach, ale mog?e? jeszcze doda? kilka pi?ter, da? wodospad i by?by sza?.

Ko?cz?c m?j wyw?d, podsumuje. Jakby? tak chcia? popracowa? troszk? nad mapkami, to m?g?by z Ciebie by? kto?. Bo robisz - jak narazie - banalne b??dy, ale nikt geniuszem si? nie urodzi?. Poczyta?by? troszk? poradnik?w, poogl?da? prace bardziej zaawansowanych mapper?w, robi? mapki z pomys?em, np. "Mroczna Twierdza Maga Avalorna " - ten temat kiedy? przedstawie. Mo?e zapowiada? si? ciekawie :D Ale og?lnie chodzi mi o to, ?e musisz mie? natchnienie do robienia map, a wtedy b?d? Ci wychodzi?y cuda.

Moja og?lna ocena, ze wszystkimi za i przeciw to 4,7-9/10
Pracuj dalej, a na pewno b?dzie wy?sza !

Pozdrawiam
Adrstalik

Prace nawet ?adne ale wszystko przer?bane auto-borderem z koro robisz auto-borderem i w RME u?ywaj opcji wy??czenia auto-bordera "A" Mo?esz sobie pomaga? auto ale nie ca?y czas :)
Przeczytaj sobie poradniki Dobry Mapper?w na tym forum w zak?adce Artyku?y

Ocena Mapy
6/10

O ile nie gram w Tibie, i od dawna nie mappuje o tyle chce co? przekaza? uwag? i? powiniene? wymy?li? co? oryginalnego. Tibia to gra RPG, czyli ka?da lokacja nawet zwyk?e expowisko powinno mie? swoj? histori?, itp,itd. Dlatego za oryginalno?? daje ci 3-, gdy? by miejsc?wka ciekawi?a nie musi tylko estetycznie wygl?da? ale i zaciekawi?.

Prace bardzo ladne 8/10 . dodaj wiecej szczegolow i drzew bo wszystkie te prace tego potrzebuja. ; ]

nieumiej?tnie rozk?adasz natur? , zejd? z autobordera bo to wszystko jest kwadratowe. Nie wpadaj w samozachwyt bo tutaj niekt?rzy Ci dali oceny 8/10
Moim zdaniem twoja praca zas?uguje na 4/10 gdy? podobn? mo?na wykona? w 10 minut . Nie przypad?a mi do gustu , pracuj dalej ; )
Pozdrawiam !

Praca twoja nie jest a? tak z?a, ale popracuj jeszcze nad ma?ymi rzeczami typu, kamienie, drzewka, ro?linno??. I przede wszystkim zejd? z auto-bordera.

6/10.

Moim zdaniem mosty s? ekstra lecz co? mi tych namiot?w zadu?o w ss1

Twoja praca wysz?a ci nie?le.
Nie pasuje mi tylko trawa na mostach oraz troch? za du?o drzewek na 2 mapce.
Reszta wed?ug mnie jest wporzo.

A ja my?la?em ze dwarfy mieszkaj? pod zmieni? ... ;|

No c??, je?eli chodzi o prace jest pare nie doci?gnie? ale takto jest git, kto? inny ci wyt?umaczy co bo mi sie juz niechce xd

7/10

No, no.. Musz? przyzna?, ?e mapa jest wy?mienita, tylko na tym pierwszym screenie jest troch? najebane tych namiot?w i na dodatek s? zbyt blisko siebie, tak samo z tymi beczkami, najebane ?e szok. Ale mapa mo?e by?.

Ostatnia edycja:

Bardzo ?adne, ale wszystko jest takie planowane, mappowanie powinno by?o by? czym? takim spontanicznym :)

Spio?ko jest 9/10

Status
Zamknięty.
Back
Do góry