[PORADNIK] Ognisty napis w photoshipie!

Status
Zamknięty.

Dolmet

Senior User
Kwiecień 20, 2008
Liczba reakcji
55
Witam, z miejsca m?wi? ?e chcia?em to umie?ci? w dziale poradniki ale wyskoczy?o mi ?e nie mam uprawnie? do przegl?dania tej strony wi?c stwierdzi?em ?e napisze to tu a jaki? dobry admin to przeniesie:) a wi?c zaczynajmy!:p

1) Tworzymy Nowy Projekt w photoshopie Plik-> nowy
ja wpisa?em 1200 / 800 pikseli:P wybieraj ile chcesz^^

2)Gdy ju? b?dziemy mie? Pust? bia?? kartk? w photoshopie nadajemy jej czarne t?o atrybutem "Wiadro z farb?" ImageShack® - Online Photo and Video Hosting
3) Gdy ju? mamy nasze czarne t?o jak na obrazku powy?ej, wybieramy Atrybut Tekst (Taka Du?a litera [T]) Nadajemy sobie rodzaj czcionki jaki chcemy i KOLOR BIA?Y! (wielko?? napisu b?dzie potem zale?a?a od tego jak te p?omienie b?dziemy robi? ale to ju? opisze potem na razie wybierz sobie wielko?? czcionki jaka ci si? podoba:P im wi?ksza tym ?atwiej si? to potem robi...) ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

4) Nast?pnie w Warstwach zaznaczamy warstw? z naszym napisem i t?o trzymaj?c ctrl i naciskaj?c lewym myszy na warstwy wygl?da? to b?dzie mniej wi?cej tak: ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

5) trzymaj?c ctrl naciskamy prawy myszy na kt?r?? z warstw i wybieramy Powiel Warstwy, wyskoczy tabelka i naciskamy ok: ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

6) Nast?pnie nasze powielone warstwy scalamy czyli znowu zaznaczamy 2 warstwy te kt?re powielili?my i dajemy scal warstwy : ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

7) Jak ju? powielimy warstwy wybieramy sobie Edycja - Przekszta?? - obr?t o 90 stopni w lewo

8) nast?pnie wybieramy Filtr- Stylizacja - Wiatr (Metoda: Wiatr Kierunek: z prawej) naciskamy ok i powielamy t? metod? jeszcze 2 razy!
Efekt Ko?cowy: ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

9)Teraz wybieramy Filt->Rozmycie->Rozmycie Gaussowskie i Promie? wpisujemy 1,5 w efekcie wyjdzie takie co? : ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

10)nast?pnie dajemy edycja->przekszta??-o 90 stopni w prawo (czyli wracamy do pozycji takiej jaka by?a na pocz?tku)

11) Teraz dajemy Obraz->dopasowania->Barwa i nasycenie
W tabeli kt?ra nam wyskoczy zaznaczony ma by? podgl?d i koloruj!
i ustawiamy Barwa: 40
Nasycenie:100
Jasno??: 0
naciskamy OK
W efekcie otrzymamy: ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

12) teraz powielamy nasz? warstw? z t? barw? i nasyceniem! ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

13) i na naszej nast?pnej powielonej warstwie czyli u mnie Poradnik Dla Tnetu Kopia 2 Robimy znowu Obraz->Dopasowania->barwa i nasycenie -> Zaznaczamy znowu podgl?d i koloruj tylko tym razem ustawiamy Barwa na 0 i nasycenie na 100 a jasno?? pozostawiamy 0 : ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

14) nast?pnie wybieramy w panelu warstw rozja?nienie! ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

15) no to prawie ju? mamy efekt ognia zosta?o nam scali? nasze 2 warstwy czyli u mnie Poradnik Dla Tnetu kopia i Poradnik dla Tnetu Kopia 2: ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

16) teraz ta gorsza cz??? czyli Ogie?! na naszej nowo powsta?ej warstwie z 2 scalonych poprzednich wybieramy Filtr-> Skraplanie I wejdziemy tak jakby w nowe okno photoshopa i wd?g tego co jest w k??eczku ustawiamy sobie te? tak ten atrybut czyli: Rozmiar p?dzla 25, G?sto?? p?dzla 50, Nacisk p?dzla 100, Dodam teraz ?e je?eli wybierali?my mniejsz? czcionk? to zmieniamy tylko rozmiar p?dzla bo to w?a?nie o tym m?wi?em powy?ej je?eli mniejsza czcionka mniejszy rozmiar p?dzla sobie dajemy! : ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

17) Gdy ju? obrysujemy nasz ogie? tak jak si? nam podoba, ja zrobi?em to ma?o starannie ale wygl?da to tak: ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

18) no i nie zosta?o nam nic wi?cej jak przesun?? nasz napis z warstwy czyli u mnie Poradnik Dla Tnetu nad nasz? warstw? z ogniem z atrybut?w po lewej wybra? kolor czarny i poprostu nacisn?? alt+ backspace Ko?cowy efekt:

ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

Poradnik 100% By Dolmet, Neo czy jak mnie tam znacie:P

Dodam ?e napis kt?ry widzicie ognie to poprostu nie wygl?da to mo?e a? tak efektywnie ale robi?em te ognie 2 minuty a jak si? postaracie to zrobicie wypasiony ogie?:D

Odp: [PORADNIK] Ognisty napis w photoshipie!

Wszystkie poradniki redagujemy w poddziale "Propozycje", sk?d odpowiednie tematy s? przenoszone przez moderatora do g??wnego dzia?u. Aktywny powinien wiedzie? takie rzeczy.
Wracaj?c do samego poradnika:
1. Mog?e? powstawia? w znaczniki bezpo?rednie linki do obrazk?w. Klikanie za ka?dym razem w odno?nik mo?e irytowa?;
2. Do samej tre?ci nie mo?na si? przyczepi?, dobrze wszystko opisane, ka?dy powinien zrozumie?.

Podsumowuj?c:
Opisa?e? ?adny efekt, kt?ry jest do zrealizowania bez wi?kszych nak?ad?w pracy oraz czasu. Pomijaj?c niedoci?gni?cia, poradnik napisany nale?ycie. Nawet kompletny laik powinien sobie poradzi?.

Powiniene? to napisa? w poddziale "Propozycje" w poradnikach. Popraw zdj?cia, ?eby by?y w tagach [.img] [./img]. Co do poradnika, dobrze opisany, tylko ten napis nadaje si? jedynie na czarne t?o.

Powiniene? to napisa? w poddziale "Propozycje" w poradnikach. Popraw zdj?cia, ?eby by?y w tagach [.img] [./img]. Co do poradnika, dobrze opisany, tylko ten napis nadaje si? jedynie na czarne t?o.

ten napis mo?na umie?ci? wsz?dzie nie tylko na czarnym tle;) tylko trza mie? troch? pomys??w na t?o :D

I dodam ?e prosz? o przeniesienie tego tematu w odpowiedni dzia?.

Ostatnia edycja:
Status
Zamknięty.
Back
Do góry