Pytanie odno?nie gramatyki zaimk?w osobowych

Kenor

Senior User
Maj 23, 2009
Liczba reakcji
21
Siema. Czy forma it's his jest gramatyczna je?li nie jest wiadome o co kaman?

Np. powiem It's his phone. Ale je?li wska?? dan? osob? to jest gramatycznie poprawna. A co w przypadku je?li stoi 5 typ?w w kolejce, a ja nie wska?? danej osoby i powiem it's his phone i nie wiadomo czyj to jest telefon, to czy jest to gramatycznie poprawna forma je?li nie wiadomo o co kaman?

bo je?li powiem tak:

Thats man has lost his phone.

Smolko Mathew has lost his phone.

To jaka forma jest gramatycznie poprawna, ta druga czy obie??

Odp: Pytanie odno?nie gramatyki zaimk?w osobowych

Druga, w pierwszej powinno by? That lub That's the

Druga, w pierwszej powinno by? That lub That's the

To i ja wiem. Ale co? co nie ma okre?lenia w wielu przypadkach czyje to jest mo?e by? gramatycznie poprawne.

Chodzi?o mi o to: It's green. Woko?o jest mas? zielonych rzeczy. A forma druga np. That grass is green. To druga czy obie??

Nie bardzo rozumiem. Szukasz regu?y okre?laj?cej kiedy m?wi? 'to jest zielone' zamiast 'trawa jest zielona'?

Nie bardzo rozumiem. Szukasz regu?y okre?laj?cej kiedy m?wi? 'to jest zielone' zamiast 'trawa jest zielona'?

Nie nie nie. Chodzi mi na przyk?ad o to. It's his (to jego) m?wi? bezosobowo i nie wiadomo o kogo mi chodzi, a m?wi? This is Smolko Mathew's phone. Pierwsze nie ma pokrycia bo nie wiadomo o czyj telefon chodzi. Drugie ma pokrycie, bo jest okre?lenie czyj to jest telefon. Ale w grupie obcych ludzi nie powiesz It's his. (to jego) bo nie wiadomo o kogo telefon chodzi?o. Czy co? takiego jest gramatycznie poprawne?

Gramatyka nie ma nic do logiki (kiedy si? m?wi, a kiedy nie m?wi). Troch? jak ze sk?adni? w programowaniu. Gramatycznie zdanie: "To istnieje." jest ok, a ?e nie niesie ze sob? zbyt wielu informacji to inna sprawa.

Jak nie wiesz to mozesz sie zapytac is this yours phone?. Yes, thats my phone.

No z pytajnikiem to wiem ?e mo?na. To it's his nie jest raczej logiczne ni? gramatycznie poprawne. Na to wygl?da.

Zamykam.

Back
Do góry