Robak's gallery.

Status
Zamknięty.

Robakus07

New User
Listopad 12, 2008
Liczba reakcji
1
Chyba pierwszy post na forum. Wi?c jednocze?nie si? witam. Swojego czasu prowadzi?em serwer, a teraz troszk? wracam do mappingu (Wiele si? zmieni?o, tak swoj? drog?)

Na chwil? obecn? jestem w trakcie tworzenia kontynentu. W 95% kontynent jest stworzony przeze mnie. Jedynie pojedyncze elementy, typu ?wi?tynia zosta?y zapo?yczone z rl mapy.

Carnevell​

Miasto Carnevell - po?o?one na zachodnim wybrze?u kontynentu otoczone niewielkim pasmem g?r i pag?rk?w. Miasto charakteryzuje si? bardzo w?sk? i wysok? zabudow? umiejscowion? na ma?ych wysepkach w zatoce, mieszka?cy zmuszeni s? porusza? si? po licznych mostkach i mostach, na r??nych poziomach. Trzeba by? ostro?nym, ?eby nie pob??dzi? i nie zosta? zaatakowanym. Miasto idealnie - przynajmniej jak dla mnie - nadaje si? do jakiego? wara PVP, masa mo?liwo?ci na trapy.
ntye.jpg

wsgc.jpg

hxoz.jpg

80789647333009774490.png

Wiem, ?e praca jak na razie nie jest jaka? mega fajna, ale wydaje mi si? ?e jak na przerw? w mappingu, to posz?o mi ca?kiem nie?le. Jest jeszcze par? poprawek i element?w w palecie RAW, kt?re m?g?bym doda?, lecz dopiero je poznaje na nowo i musz? "ogarn??" kt?ry jak wygl?da itd.

Pozostawiam waszej ocenie i sugesti?.

Notka moderatorska:
Brak prefiksu, przyznaje Amator

Odp: Robak's gallery.

Po pierwsze wy??cz autoborder :) Po drugie jak robisz screeny ingame to w kliencie: Options->Graphic->Advanced->zaznacz Don't strech or shrink game window. Wtedy zr?b screena, wytnij tylko t? cz??? gdzie wida? mapke i dopiero to wklejaj. Co do screen?w z edytora to te? przed zrobieniem screena musisz zrobi? kilka rzeczy: 1. nacisn?? jednocze?nie ctrl+?rodkowy myszy - aby wykadrowa? kamer? (z tej odleg?o?ci przedmioty nie s? rozci?gni?te ani zmniejszone, wi?c najlepiej wygl?daj?) 2.Screena robimy w RME za pomoc? przycisku F11, screen zapisuje si? domy?lnie gdzie? w 'moich dokumentach'

Co do mapki to przypomina ona otsy z przed mocno kilku lat, wsz?dzie ab, powtarzaj?ce si? itemy, prosta architektura... I te vialle na pod?odze 0_o

UP@

Jakby? doczytal jego post to bys zrozumial ze ma to byc w sensie war mapki, czyli zrobic tymi viallami, jak to zwykle bywa na war otsach tako o wlasnie efekt :P na 3 ssesie widac po prawo jakis bug czy jak to tam nazwac. Mapka ma w sensie takim duzo bug?w, ale mozna nawet jak sie postarasz, bo widac ze mozesz, zasluzyc na profiks srednio zaawansowany :)

Prace troch? amatorskie. Wida?, ?e robione autoboarderem. Staraj si? u?ywa? raw pallete. Je?eli ju? robisz miejsca z Dziedzictwa to miasto Carnevell mia?o by? odpowiednikiem Carvahall? Je?eli tak, to by?a to uboga wioska i dosy? ma?a. Za du?o rzek w niej napiepszy?e?. Chcia?bym zobaczy? las "De Weldenvarden" a w nim miasto "Ellesmera", ewentualnie g?r? Helgrind.

Nazwy jedynie zapo?yczone, nie wzoruje si? na mapie Alagaesii. Cho? fakt. Aktualnie pracuj? nad miastem elf?w.

Pracuj? do?? dziwnie - buduje "szkice" miast, potem staram si? je dostosowa? do "aktualnej" architektury miast w Tibii.

//Opis Farthen Dur'u r?wnie? pasuje do opisu ksi??kowego. ~iSanto

Nie wzorowa?em si? na jakimkolwiek opisie, opisa?em je jak widz?. :) A w ksi??ce fakt, faktem - krasnoludy ?rednio kocha?y si? ze smokami.

Ellesm?ra
(Nazwa miasta zaczerpni?ta tymczasowo z ksi??ki Paoliniego - Eragon)

Ellesm?ra – stolica najstarszej rasy - elf?w, miejsce zawarcia pierwszego paktu mi?dzy elfami i smokami. Le?y w ogromnej puszczy Du Weldenvarden. Po?o?enie miasta jest utrzymywane w ?cis?ej tajemnicy przed wszelkimi osobami z zewn?trz. Wiadomo tylko, ?e jest ukryte g??boko w centralnej jej cz??ci. Stra?nikiem Ellesm?ry od czas?w elfickiej wojny z smokami (w pradawnej mowie: Du Fyrn Skulblaka) jest Gilderien M?dry i bez jego pozwolenia nikt nie mo?e wkroczy? do stolicy elf?w. Miasto w ca?o?ci powsta?o za po?rednictwem magii. Wszystkie zabudowania stworzono z ?ywych, nieustannie rosn?cych drzew i ro?lin. Dla niewprawnego obserwatora dostrze?enie dom?w idealnie wsp??graj?cych i uzupe?niaj?cych otoczenie jest prawie niemo?liwe. Wszystko tam opiera si? na harmonii i r?wnowadze.

W centralnej cz??ci Ellesmery po?o?one jest drzewo drzew - najstarsze drzewo w ca?ej puszczy - Drzewo Menoa. Wi??e si? z nim legenda o elfce imieniem Linn?a, kt?ra z rozpaczy po utracie najbli?szej jej osoby siedzia?a pod drzewem trzy dni i trzy noce i ?piewa?a, a? w ko?cu po??czy?a si? z drzewem.

Mia?bym plan, aby faktycznie po przej?ciu jaki? kratek pojawia? si? magiczny elf, kt?ry by parali?owa? lub freezowa?. Do przemy?lenia.

"Zacz?tki" Ellesmery, pytanie - czy id? w dobrym kierunku? Jaki? "post?p" je?eli chodzi o poprzednie prace? Jeden screen, ale chyba najbardziej tre?ciwy bo zaj??em si? t? cz??ci? miasta. Drzewo Menoa. Nie jest takie du?e jakbym chcia?, ale wystaje - ?e tak powiem.

96583943579952317898.png

81827706351292433946.png

29515007967398279428.png

16377852609972752682.png

28075526792557260108.png

22938342133495695170.png

32528711158495585659.png

56166509888753002231.png

28667536372568000153.png

Ponad to "podrasowane" nieco pierwsze screeny.

Ostatnia edycja:

Thavenrod
(Dawniej elf. Ilirea)

Thavenrod - stolica i najwi?ksze ludzkie miasto. Legenda g?osi ?e miasto powsta?o na gruzach dawnej elfickiej fortecy. Miasto kulturowo jest zlepkiem wszystkich ras, zamieszkuj? tu zar?wno ludzie, jak i krasnoludy czy elfy. Jest najbardziej wynios?ym miastem. Otoczone jest magiczn? barier? a u?ywanie magii w mie?cie surowo zakazane. Nad centrum miasta g?ruje cytadela, do kt?rej nie spos?b si? dosta? niepostrze?enie.

Na razie tylko jeden screen, ale nied?ugo reszta.

66652585195814487766.png

Po raz kolejny - prosz? o sugestie tudzie? wytykanie b??d?w/oceny - np. por?wnuj?c do poprzednich prac.

[

Ostatnia edycja:

Za bardzo bawisz si? borderami co mi si? nie podoba..
Brzydko prezentuj? si? tr?jk?tne dachy z bordami kt?re je wyka?czaj?,a zw?aszcza
ten jednopi?trowy domek. Natur? m?g?by? urozmaici?, troch? trawki no i krzew?w wraz z ma?ymi choineczkami. :D

O! Takiej krytyki potrzebuje, co poprawi? itd. Nad tym domkiem ca?y czas si? zastanawia?em i nie wiedzia?em co z nim zrobi?, dlatego taki dach. Wr?ci?em do strzechy - cho? to jeszcze nie efekt, kt?rego oczekuje, wi?c tymczasowo prosz? si? nim nie przejmowa?.

A co do natury, to ona jest. Dachy zas?aniaj?, wi?c drugi screen na poziomie 7
39181674252882256237.png

09734689316103299894.png

Trzeci screen

45080891008452777701.png

To na dole bez okien to ambasada krasnolud?w, musz? j? jeszcze jako? zrobi? - nie jest sko?czona, za to budynek wy?ej wydaje mi si? ?e mi si? uda?. Jeszcze nie wiem co tu b?dzie.

Z b?lem serca - przyznaj? ?e brama to wschodnia brama Thais - po?o?y?em j? tymczasowo, ?ebym wiedzia? gdzie granica miasta.

Jedynie o co mog? prosi? jeszcze - to por?wnanie poprzednich prac do aktualnych - czy cho? troch? post?p jest? :)

---Aktualizacja---

Upgrejd. Zabra?em si? za budow? p??nocnej bramy Thavenrodu. Jeszcze sporo do zrobienia, nie wiem co zrobi? w tej dziurze pod mostem - czy tak zostawi? czy zala? wod? np.

89971014213322233302.png

Ostatnia edycja:

Fajne prace chocia? jak dla mnie, na tej zielonej mapie jest za du?o tych ro?lin.

Zdecydowanie za du?o tych ground?w mieszasz wygl?da to okropnie.I jak robisz miasto to sobie wybierz 1 styl a nie wszystko naraz mieszasz.

Mieszasz styl mam rozumie? chodzi o t? "ambasad?"? To jest jeden jedyny budynek, reszta jak najbardziej pasuje.

A co do ground?w to fakt - w Thavenrodzie zrobi?em par? poprawek.

Kolejny screen:

38955682653589156887.png

Przej?cie do bogatej dzielnicy miasta. Jest dopiero zacz?te - wi?c brakuje detali - screen raczej podgl?dowy i ocenie czy w dobrym kierunku zmierzam?

Tamten screen to przed

Screeen po:
58383839991990263110.png

Ostatnia edycja:
Status
Zamknięty.
Back
Do góry