[Średnio-Zaawansowany] ?wicz razem z nami - Mosty

Mix Dem

Advanced User
Listopad 23, 2010
Liczba reakcji
31
Poradnik- Architektura, mosty.

Witajcie nowicjusze w mappingu, na pewno ka?dy z was ma ju? jakies minimalne poj?cie w tworzeniu skromnych map.
Je?eli potraficie ju? tworzy? natur?, to elegancko. Poniewa? przyda wam si? ona w tym poradniku.

Na pewno ka?dy z was widzia? na mapie, mosty, lub inne k?adki. Dzi?ki temu poradnikowi b?dziecie mogli stworzy? takie
bez du?ego wysi?ku. Dlaczego ?

Poniewa? ka?dy krok jest opisany w poni?szym poradniku, wi?c mo?ecie by? pewni ?e wszystko p?jdzie jak po ma?le ;)

Zaczynajmy.

Pierwszym krokiem s? bordery wody, na kt?rych b?dzie nasz most.

1punkt.png

Drugim krokiem s? deski, lub k?adka po kt?rej b?dziemy chodzi?:

2punkt.png

Kiedy ju? j? ustawimy w wybranym miejscu, mo?emy zacz?? punkt trzeci. Teraz naszym zadaniem jest dodanie ,,ziemi'' lub te?
trawy. Jak kto woli :P

3punkt.png

Czwarty punkt jest nast?puj?cy, musimy doda? por?cze (nie wiem jak to nazwa?:D) kt?re b?d? zabezpiecza? nasz most.

4punkt.png

Kiedy juz zrobili?my w 100% 4 punkty przechodzimy do 5, czyli dach mostu. Wygl?da on jak zwyk?y daszek w ka?dym budynku, tylko
o innym, mniejszym kszta?cie:

5punkt.png

Huh, ju? 5 punkt?w za nami. Lecimy dalej. Teraz czeka nas detalizacja naszego daszku. Pami?tajcie aby nie przesadzi? z byt
wydetalowanym miejscem. Zawsze r?bcie to z umiarem bo co za du?o to nie zdrowo dla naszej mapy:

6punkt.png

Ostatni punkt, zaczynamy. Detalizacja terenu. Musi by? odpowiednia do wody, czyli jakies ro?linki wodne (lub bagienne) kt?re
dodaj? klimatu dla naszej lokacji. Dodam wam poradnik Fluosa, kt?ry stworzy? poradnik o naturze (Wzorujcie si?) http://tibia.net.pl/artykuly/429789...i-tworzenie-natury-trawiastej-lekcja-5-a.html

7punkt.png

Uda?o nam si?, efekt powinien wygl?da? w?a?nie tak:

punkt9.png

Gratulacje!

Poradnik napisany przez: Mix Dem
Zabrania si? kopiowania bez zgody autora.
Uszanuj prawa autorskie! (Pamietaj, plagiaty s? karane w polskim prawie)

Pozdrawiam i ?ycz? dalszych sukces?w w mapperstwie.

Mix Dem.

Odp: ?wicz razem z nami - Mosty

Bardzo ?adny i czysty poradnik. Tylko troch? dziwny kszta?t tej rzeki zrobi?e?, tak jakby si? te elementy powtarza?y ca?y czas ;D

Fajny poradnik 10/10 a mam pytanie dotycz?ce mostu czy musi by? dach.Czy mo?na zostawi? sam mostek bez niczego ?

Dzi?kuje przyda mi si? w szczeg?lno?ci, poniewa? tworze projekt gdzie jest du?o rzek zrobi?em ju? oko?o 21 most?w very thx reput leci.

Ostatnia edycja:

Jeste? za s?aby, ?eby dawac poradniki. Ma?e g?wienko, a zaspamowa?e? je totalnie. Sam popracuj nad rozmieszczeniem krzew?w i drzew na mapie.
Chujowe, sorry.

btw. tak teraz zobaczy?em, ?e lewa linia brzegowa jest identyczna.. mapperska monotonia na tym forum. <ziiiieeeew>

Jeste? za s?aby, ?eby dawac poradniki. Ma?e g?wienko, a zaspamowa?e? je totalnie. Sam popracuj nad rozmieszczeniem krzew?w i drzew na mapie.
Chujowe, sorry.
btw. tak teraz zobaczy?em, ?e lewa linia brzegowa jest identyczna.. mapperska monotonia na tym forum. <ziiiieeeew>

Sorry, post jest ma?o co na temat =/
Poradnik mia?em wykona? dlatego, ?e dosta?em support. I ka?dy otrzymuje zadanie.

Je?eli, ty chcesz uczy? i tworzy? poradniki, to droga wolna. ;)

P.S Dzi?ki za komentarz ; P

Pozdrawiam

Nie mam po co robic poradniki - z g?wna piany nie zrobisz. Je?eli widzisz na pocz?tku, ?e kto? nic nie potrafi, m?wisz mu, ?e napierdala autoborderem, a on si? k??ci, ?e to RAW, to niestety nie ma sensu tworzyc poradnik?w.
Tym bardziej nie chcia?bym wracac do kadry na tym forum, a nikt z kadry nie by?by za mn?, bo jestem za leniwy.

Od kiedy na dachach rosn? drzewa i ro?liny? o.O
Poradnik ?adny i wielu osobom si? przyda. 9/10.

Witam, poradnik dobry i czytelny. Przyda si? nowym mapperom. Tylko takie pytanie, tak jak pan wy?ej od kiedy drzewa rosn? na dachach? A tak po za tym to ocena 9,5/10

Witam, poradnik dobry i czytelny. Przyda si? nowym mapperom. Tylko takie pytanie, tak jak pan wy?ej od kiedy drzewa rosn? na dachach? A tak po za tym to ocena 9,5/10

Mo?e troch? w?asnych pomys?ow ?; D
Moge wam pokaza? zdj?cie jak pod moim oknem u kolesia na dachu rosnie drzewo.
; DD

Pozdrawiam:)

no mi sie poradnik przydal
mix dem jak robisz zajebiste otki to i zajebiste poradniki

pzdr

haha takie ma?e a tak cieszy :D
Dobry poradnik szkoda ?e ja go wcze?niej nie napisa?em xd
10/10 xd

?eby inni nauczyli si? tak robi? ;)
9,5/10

Od?wie?am ;)

Tylko troch? dziwny kszta?t tej rzeki zrobi?e?, tak jakby si? te elementy powtarza?y ca?y czas ;D
Wed?ug mnie idealny :_) Nie ma tych prostych border?w tylko same zawijasy i tak wygl?da rzeka.

Co do poradnika bardzo ?adny , i przydatny dla poczatkuj?cych i nie tylko ; )
Ciekawy kszta?t rzeki oraz , fajnie ci wyszed? mostek. R?b dalej poradniki ; )

Dobry Poradnik przydatny a Rzeka chyba ci?zko by inna zrobi? bo po jakim? czasie kszta?ty si? powtarzaja i tak ;) most natrua wszystko ok 9/10 jak zawsze ;D

oo fajnie bardzo rozkminiles drzewo z mostu rosnie fajnie to urozmaicilo ten most napewno przy moim jakims moscie sie znajdzie takie drzewo :)

@ Dzi?ki za komentarze, cieszy mnie to ?e ludzie korzystaj? z mojego poradnika i oceniaj? go pozytywnie.

Pozdrawiam

Kszta?t rzeki nie jest zadowalaj?cy.
Stanowczo przesadzi?e? z natur? obok mostu.
Poradnik jest s?abo opisany i nie ka?dy pocz?tkuj?cy by sobie z nim poradzi?.

Back
Do góry