• 01-04.05.2026 - DOUBLE EXP / SKILL EVENT!

Zombie OTS

Zumix123

Active User
Grudzień 12, 2008
Liczba reakcji
2
Witam, jestem w trakcie tworzenia OTS'a kt?rego motywem przewodnim b?d? zombi.
Projekt jest na bardzo wst?pnym etapie, jednak dzi?ki g??wnym za?o?eniom kt?re towarzysz? tworzniu tego otsa, prace nad projektem b?d? post?powa?y bardzo szybko.

Chcia?bym stworzy? OTS na nieco innych zasadach ni? typowe serwery Tibii. G??wn? r??nic? jest to ?e OTS ma mie? rozgrywke raczej w formie kr?tkiego "meczu", ni? tak jak typowe serwery skupiaj?ce si? na expieniu, skillowaniu, wykonywaniu quest?w.

Ale do rzeczy: serwer ma przypomina? stylem rozgrywki typowe gry typu survival horror. Najbli?ej mojej wizji tego otsa wypada tryb zombie w Call of Duty World at War (oraz w innych codach, ale ten w cod 5 by? zdecydowanie najlepiej wykonany). Tak wi?c - ma?a mapa, kilku graczy i mn?stwo zombii. G??wnym celem jest oczywi?cie przetrwanie, ale r?wnie wa?ne jak zabijanie zombii, b?dzie szukanie broni, apteczek etc. oraz wykonywanie zada? pozwalaj?cych nam np. przenie?? si? do lepszej lokacji. Pomys??w jest mn?stwo, jednak nie b?d? si? o nich rozpisywa? przed realizacj? (Tusk paczaj i si? ucz!).

Jakby OTS wypali? mo?na by z tego zrobi? ca?kiem niez?y OTS na pe?en etat. Zmiana mapy co mecz, w przerwie pomi?dzy meczami ma?e miasteczko w kt?rym mo?na zakupi? bro? i potrzebny ekwipunek, umiej?tno?ci (sprint, naprawianie barykad etc.)

Temat w chwili obecnej jest bardziej pytaniem, czy byliby ch?tni do zagrania na takim otsie?
Ale nied?ugo b?d? zamieszcza? tu pierwsze zapowiedzi, no i za kilka dni mam nadzieje wystartowa? z bardzo wczesn? "alf?".

Odp: Zombie OTS

ja sadze ze pomysl dobry tylko nie wiem o co chodzi z tym tuskiem

fajnie by bylo pograc w zombi w tibi uwazam ze pomysl fajny popieram

:wink:

Zajebisty pomys?, zapewniam cie ze jak stworzysz takiego otsa, zagra na nim du?o os?b! : )

xZXm7OZ.jpg

Pomys? jak najbardziej nowy i ciekawy ale czy to dobre rozwi?zanie na d?u?sz? met? ? Jak to rozegrasz w przypadku 500 os?b? Pomy?l czy z tak b?ahego pomys?u nie zrobi si? masa pracy bo to co robisz nie b?dzie na 10 os?b :) ?ap + za ch?ci, czekam na dalsze newsy.

Ps:
Zumaru.
A co do Tuska to ju? Ci wyja?niam, chodzi o to ?e, Tusk wpierw obiecuj? "niby" robi a potem wychodzi jak wychodzi a kolego wy?ej wpierw chce przedstawi? cz?stk? tego co robi by potem zrobi? co? wi?cej i przedstawi? nam ca?o??, zupe?nie inaczej ni? w naszym kochanym Pa?stwie.

Pozdrawiam

Ps:
Zumaru.
A co do Tuska to ju? Ci wyja?niam, chodzi o to ?e, Tusk wpierw obiecuj? "niby" robi a potem wychodzi jak wychodzi a kolego wy?ej wpierw chce przedstawi? cz?stk? tego co robi by potem zrobi? co? wi?cej i przedstawi? nam ca?o??, zupe?nie inaczej ni? w naszym kochanym Pa?stwie.

Pozdrawiam

no ale przeciez on tez jeszcze nic nie zrobil tylko obiecuje a juz zgarnia propsy

a jak bedzie chciec grac 500 osob to sie zrobi pare serwow :P

Dzi?kuje wszystkim za odpowiedzi, nawet za tego Spider mana.

@Obeznany1991
Niestety silnik tibi posiada wiele ogranicze? i p?ki co planuje go zrobi? g??wnie dla samego testu, zabawy. Nie wiem czy pomys? ma szanse wypali? na du?? skale, ale my?l? ?e jak popyt b?dzie to co? si? wymy?li. Najbardziej banalnym rozwi?zaniem i niestety najbardziej obecnie prawdopodobnym jest chyba podzielenie ka?dej mapy na wiele pomniejszych map i do ka?dej przypisa? po kilkana?cie graczy, ew. robi? mapy w takim stylu by gracze byli porozrzucani i stopniowo, wraz z rozwojem gry ??czyli si? w grupy (ci??ko ?eby 100 graczy si? zalogowa?o w jednym miejscu). Przy 500 graczach nie musz? nawet wspomina? ?e pewnie 3 dobre serwery by?yby potrzebne, jak nie wi?cej zwa?ywszy na styl rozgrywki.

Btw. szkoda ?e temat zosta? przeniesiony do dyskusji og?lnych, bo jak ju? wspomina?em nied?ugo zamierza?em umie?ci? pierwsze zapowiedzi... A tak b?d? musia? tworzy? nowy temat.

Ostatnia edycja:

a jak bedzie chciec grac 500 osob to sie zrobi pare serwow :P

Jeden serwer to i tak za du?o.. Odejmij sobie kolego od tej twojej liczby jedno zero. Dla mnie ten serwer nie ma przysz?o?ci, rozgrywka by?a by nudna. Jak by by?a ta plaga zombie na mapce 50x50, to co dalej? Goni on ciebie i bije z ?apy? to co to za problem u?ywa? map clicka? Nie ?artuj sobie.

@Pessimist
Widz? ?e nick zobowi?zuje. Dlatego to co narazie tworze ma by? tylko form? testu. Wiesz co? S? takie servery gdzie w k??ko si? expi, skilluje, zbiera eq i robi questy... Szybko si? znudzi.
Nie no ?artuje oczywi?cie, podzielam podobne obawy do ciebie w niekt?rych kwestiach, dlatego traktuje to jako zabaw? i ciekawy eksperyment. Nie wiem o co chodzi z tym map clickiem tylko, serio my?lisz ?e zrobi? gracza o wiele szybszego od zombich? Dobrze b?dzie je?li b?d? tej samej pr?dko?ci. A nie wiadomo czy nie wprowadzi si? r??nego rodzaju przeciwnik?w, tak jak np. ma to miejsce w survival horrorach.

przecie? m?wie ze w wypadku 500 os?b by mozna bylo pare serwow stworzyc jak ci sie pomysl nie podoba to po prostu napisz a nie mnie krytykujesz...

ogar

jak miales zly dzien to idz co innego por?b

ja uwazam ze pomysl dobry i duzo ludzi napewno sie skusi pozdrawiam

Twoja praca tak czy siak idzie w b?oto, wymy?l co? innego w tej samej tematyce ale pod innym k?tem, tak jak m?wi?em pomys? ciekawy ale na d?u?sz? met? nic z tego nie b?dzie (kilka godzin / minut gry), gracz wejdzie zobaczy na starcie 10 "zombie" zacznie ucieka? zabije par? stwor?w przejdzie dalej gdzie b?dzie 15 "zombie" i na tym si? sko?czy, to b?dzie b??dne ko?o gry w zamkni?ciu.

My?l pozytywnie ale w innym kierunku gry Otwartej.

@Obeznany
Mam wra?enie ?e nie rozumiesz mojej wizji serwera. Specjalnie jako przyk?ad survival horroru poda?em CoD:WaW, a nie L4D poniewa? mam na my?li rozgrywke bardziej w stylu "obrony" danego punktu, a nie eksploracji. Tak wi?c jak ju? wspomina?em, rozgrywki maj? by? kr?tkie 20-30 minut. Kiedy wspomina?em o przechodzeniu do innych lokacji mia?em na my?li np. przej?cie do innego pomieszczenia, po znalezieniu klucza do niego (kt?ry ofc. w jaki? spos?b b?dzie musia? by? losowo ukrywany). B??dne ko?o? Oczywi?cie, ale po kilku grach na jednej mapie - tak jak w ka?dym survival horrorze. Bez przesady, sam nie podchodze do tego zbyt optymistycznie, ale mam wra?enie ?e patrzycie na to przez pryzmat standard?w jakie wyznaczaj? inne servery tibii.

Masz jeden atut w r?kawie, ciekawo?? i jeszcze raz ciekawo??. Jako ?e, robisz co? nowego przyci?gasz do siebie inne osoby pokazuj?c oblicze gry z innej strony, a to czy to wykorzystasz i Ci si? uda tak naprawd? zale?y tylko od Ciebie, to co zrobisz musi przyku? uwag? i dawa? ch?? by zalogowa? kolejny raz, wi?c nie zmarnuj tego co ju? masz. Skoro twierdzisz ?e, to co chcesz zrobi? b?dzie odpowiednio ciekawe i interesuj?ce nie patrz na nasze komentarze tylko dzia?aj..

Ma nick Pesymista, co si? dziwisz, szkoda tylko ?e on wkracza troch? w realizm, nie zrobisz serwera ?eby na nim gra?o 500 os?b, nie w polsce :).
Musia?by? by? w?a?cicielem otlandu lub brazylijczykiem.
50 os?b to i tak du?o, a je?li chodzi o serwer, nie poda?e? ?adnych konkret?w. Je?li Tw?j projekt jest na poziomie my?lenia o nim, i zaczynasz od pisania na forum to raczej nic z tego nie wyjdzie.

@Obeznany
Masz ca?kowit? racje. :)

@Xevis
Nawet nie marze o 500 graczach. 50 graczy to ju? by by?a magia. ;)
Od pisania na forum nie zacz??em. Nie powiem ?eby projekt by? ju? w pu?nym etapie rozwoju, ale osi?gniecie g??wnego celu - czyli rozegranie gry, nie jest tak daleko. Mam 2 osoby ch?tne do wsp??pracy przy serverze. No i rozwieje ewentualne w?tpliwo?ci: nie jestem laikiem je?li chodzi o OTS'y (specem te? nie ?eby nie by?o :) ).

Ma nick Pesymista, co si? dziwisz, szkoda tylko ?e on wkracza troch? w realizm, nie zrobisz serwera ?eby na nim gra?o 500 os?b, nie w polsce :).
Musia?by? by? w?a?cicielem otlandu lub brazylijczykiem.
50 os?b to i tak du?o, a je?li chodzi o serwer, nie poda?e? ?adnych konkret?w. Je?li Tw?j projekt jest na poziomie my?lenia o nim, i zaczynasz od pisania na forum to raczej nic z tego nie wyjdzie.

Ja nie jestem w?a?cicielem otlandu ani br, jednak zgromadzenie 500 graczy na 1 serwerze nie jest dla mnie jakim? niemo?liwym wyzwaniem. +Ja wi?kszo?? swoich udanych projekt?w zaczyna?em od pisania na forum i nie musia?em narzeka? na brak graczy wi?c nie wiem co masz na my?li. Co do samego tematu, to na moj? ocen? nie ma szansy przebicia si?, tibia na taki aspekt gry ma zbyt ma?e mo?liwo?ci... Gdyby? zrobi? gr? Multiplayer polegaj?c? na szybkich rozgrywkach obrony przed Zombie, nawet jako dru?ynow? platform?wk? 2D z mo?liwo?ci? tworzenia "sto??w do rozgrywek", achivementami itd to ju? mog?o by co? z tego wyj?? ale nie jako tibia, sorry :)

Grasz jeszcze w Cod 5 w trybie zombi?
Ja gram z kumplem od d?u?szego czasu i przyda?a by si? 3-4 osoby.
Jak jeste? ch?tny do pisz na pw.
Ciekawy b?dzie ten server :)

Back
Do góry